Een haard voor in een kerstkijkkastje.

In het kijkkastje moet ook een haard komen. Deze wil ik niet te stijf maken ivm de sfeer.

Na veel gestruin naar foto's op het internet heb ik besloten om een geheel gemetselde haard te maken.

De vorm

Ik ben begonnen met het opmeten van de totale hoogte, dit is de afstand tussen de vloer en het plafond. vervolgens heb ik een tekening gemaakt van de vorm die ik hebben wilde. Deze heb ik 'mal' overgenomen op 2 cm dikke tempex

en vervolgens uitgesneden. voor het plateau onder de haard heb ik een stuk tempex gemaakt van 0,5 cm  dikte, deze steekt aan beide zijden van de haard 0,5 cm uit. Naar de voorkant steekt het plateau 1,5 cm uit. deze twee delen heb ik met het lijmpistool aan elkaar gemaakt.

 

Kleien

Voor het metselwerk heb ik zelfdrogende boetseerklei gebruikt. hiervan heb ik een dun laagje op de tempex aangebracht en er vervolgens de treentjes in gekrast. Omdat ik ook gelijk de achterwand in de haard van klei heb gemaakt moest de zaak liggend drogen zodat deze niet zou gaan bollen.

haard bekleed met klei vooraanzichthaard bekleed met klei achterkant

Schilderen

Na een week drogen heb ik de haard van kleur voorzien, ik heb verschillende kleuren moeten mengen voor de juiste baksteenkleur, rood, bruin, wit en zwart. Nadat de verf was opgedroogd heb ik een wash aangebracht van sterk verdunde antreciet kleurige verf, dit is om wat meer relief te krijgen.Om het geheel niet te ééntonig te maken heb ik sommige individuele steentjes wat donkerder ingekleurd met de antreciet verf. Nadat ook deze laag gedroogd was heb ik het geheel met gebroken witte verf gedrybrushed, met uitzondering natuurlijk van de steentjes in de haard. Deze heb ik roet zwart gemaakt.

 Voorzijde haard geschilderd

 Montage

Hierna was de haard klaar voor montage in het kijkkastje!

 Haard geplaatst in kijkkastje