In Marja's fantasypark moet er met de trein geklommen worden om onder andere bij het spookhuis en kasteel te kunnen komen. Om dit te realiseren heb ik onder het kasteel een klimspiraal gemaakt. Aan de andere kant van het park wilde ik iets anders. Uiteindelijk is de keuze op een vulkaan gevallen. Op de vulkaan wilde ik een stationnetje maken, zodat de gasten van daaruit te voet naar het dinopark kunnen of de vulkaan beklimmen.

Vulkaan

 

 

De bouw

Het geraamte van de berg is gemaakt van dunne triplex die ruw in model is gezaagd. Vervolgens werden de tussenruimtes opgevuld met tempex. Deze werd later in het gewenste model gesneden. Midden in de berg is een stukje afvoerbuis geplaatst als krater.

Hierna werd de berg volledig ingesmeerd met een laag rotband gips. Het voordeel van deze gips is dat deze langzaam droogt en dus lang te bewerken blijft. Nadat de gips een beetje was opgestijfd is er begonnen met het aanbrengen van de details, de oude lavastromen, krater, losse stenen etc. De gips moest enkele dagen drogen voordat er verder gegaan kon worden met de afwerking. 

 

De vulkaan kaal

 

Toen de gips eindelijk gedroogd was zijn sommige detais nog wat bijgewerkt met de dremel en kon de zaak gevervd en verder afgewerkt worden.

 

De krater met vuurverlichting, rookgenerator en geluidmodule

Het stukje afvoepijp dat in de krater is ingebouwd is demontabel. in deze buis is de vuurverlichting en de rookgenerater ingebouwd. Het geheel kan vanaf de onderkant in de vulkaan geschoven worden. Op de foto is de verlichting te zien met in het midden de rookgenerator.

 

 

Onder in de vulkaan zitten de geluidsmodule, de schakeling van de verlichting en de regeling van de rookgenerator. De rookgenerator is op een timer aangeloten zodat hij na een bepaalde tijd automatisch stopt. Op de foto is te zien hoe het pijpje op zijn plaats wordt gehouden. Daaronder zit het plaatje met de benodigde schakelingen en recht daarvan het luidsprekertje. 

 

De schakelingen aan de binnenkant van de vulkaan

 

 

Op de laatste foto is de vulkaan in het donker te zien, hierin komen de verlichting en de rook het beste tot hun recht.

 

Vulkaan donker1