Toen ik net in mijn appartement woonde, kwam een clubgenoot van de modelspoorvereniging een keer op bezoek en kreeg hij zoals dat bij een nieuw huis hoort, een rondleiding. Zo kwamen we dus ook bij het 'poetshok', dat L-vormig is. Het breedte gedeelte is bedoeld voor de wasmachine etc., maar er blijft dan nog een smalle gang van 1,2m breed en 3,5m lang over. Hij zag de ruimte en zei meteen: "Hier kun je best een modelbaan maken, niet in H0 maar in N". Ik kon me daar toen niets bij voorstellen en heb er ook verder niet meer aan gedacht.

Het begin

Totdat...Maanden later kwam hij aanzetten met N-materiaal, huisjes, rails en een paar treintjes. Dit had hij van iemand gekregen die gestopt was met de hobby en nu vanwege een verhuizing het spul kwijt wilde. Nadat ik me ervan overtuigd had dat er in het 'poetshok' inderdaad voldoende ruimte was voor een modelbaan, ben ik begonnen met de bouw van de 2 modules. Beide modules hebben een oppervlak van 0,65 bij 1,10m. Het oppervlak van de complete baan bedraagt dus 0,65m bij 2,20m.

 

Het Thema

Oorspronkelijk wilde ik een baantje in een Oostenrijks berglandschap maken maar omdat ik vanwege de ruimte met een ovaaltje wilde werken werd alles wel erg krap. In de Efteling kwam ik op het idee om een attractiepark te maken. Hierin kunnen de treintjes, bijna volledig in het zicht, eindeloos hetzelfde rondje blijven rijden, natuurlijk wel onderbroken met de noodzakelijke stops bij de stationnetjes. Een bijkomend voordeel van dit thema was dat ik alles kon bouwen wat ik maar wilde, een vulkaan, een piratenschip of een zeepkistenbaan, het kon allemaal!

De bouw

Een kenmerk van een attractiepark is dat er attracties zijn. Deze zijn bijna niet in schaal N bouwpakketjes te krijgen, dus moest ik zelf van alles verzinnen en maken. Door veel rond te kijken op beurzen, tentoonstellingen en in speelgoedwinkels, heb ik uiteindelijk toch genoeg inspiratie en spullen kunnen vinden om de verschillende attracties te kunnen realiseren. Voor de bouw van de baan heb ik zoals waarschijnlijk de meesten, hoofdzakelijk hout, gips en tempex gebruikt.

 

Rijmogelijkheden

Zoals eerder vermeld wordt er gereden op een ovaaltje. Om het rijden wat interessanter te maken heb ik enkele rangeermogelijkheden in de baan aangebracht. ook heb ik een aftakking naar een locdepot met laadperron gemaakt. Zo kan de trein ook ingezet worden voor het vervoer van voorraden etc. naar de diverse delen van het park.

Materieel

Het Materieel dat gebruikt wordt zijn afdankertjes van het grootbedrijf deze worden in het locdepot met veel liefde en geduld hersteld waarna ze nog jaren trouw hun rondjes door het park kunnen rijden. Omdat het een klein baantje is met krappe bochten heb ik ervoor gekozen om alleen kleine rangeerlocomotieven en kort materieel te gebruiken.